Salam kawan2 sumer.. hampir setengah hari kite berpuasa untuk tahun 2010 ni, cmne?? penat ke?? hehehe mcm budak2 pulak yer kalo penat.. x t'bayang bile Aina dah start pose nati cmnelah karenahnyer nati..

Bile dgr citer kwn2 yg ade anak yg dah start puasa, mcm2 seronok pun yer.. ada tu x penah pun makan b'suap tapi bile puasa tba2 tukar mode :makan b'suap: klakarkan?? ade tu time sahur ikut menu anak2, kalo anak tu nak makan ayam kenalah makan ayam, si ayah pun xlehlah nak komplen byk2 sgt sbb lg b'syukur rasanye asalkan anak nak puasa, tul x?? penah tu masa kat seremban, anak staff tu nak mkn nasi goreng tiap kali b'sahur tp b'bagai2 nasi gorenglah - nasi goreng biasa/kicap/cili api/pattaya dll.. hehehe ku kagum ngan akk tu sbb 'melayan' karenah anak2nye ngan baik skali.. tulah seorang ibukan, sanggup untuk sumer hal.. Bersahur ni mmg byk sgt kelebihannya w/pun x nmpk mata kasar tp pahalanye mmg banyak.. Hadis Anas r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Hendaklah kamu bersahur kerana di dalam bersahur itu ada keberkatannya.

Hadis Zaid bin Thabit r.a katanya: Kami pernah bersahur bersama Rasulullah s.a.w. Setelah itu kami pun mendirikan sembahyang Subuh. Kemudian aku bertanya: Berapakah selang waktu di antara keduanya? Baginda menjawab: Kira-kira bacaan lima puluh ayat .

Bersahur hukumnya sunat. Walaupun sunat tetapi sangat besar manfaatnya, iaitu:
1)Manfaat untuk diri sendiri. Mendapat tenaga untuk berpuasa.
2) Mendapat pahala dengan percuma kerana ia adalah sunat dan sunnah Nabi s.a.w.

Jadi rugilah mereka yang meninggalkan sahur.Ia juga salah satu amalan Nabi s.a.w.Mendapat pahala menghidupkan sunnah Nabi s.a.w. Dan waktu sahur ialah waktu yang penuh keberkatan. Puasa akan menjadi mudah. Tidak terlewat lagi bagi mereka yang berniat untuk bersahur.

Waktu bersahur ialah bermula pada pertengahan malam hingga terbit fajar namun disunatkan untuk mengakhirkan waktu bersahur iaitu kira-kira 10 atau 15 minit sebelum bilal melaungkan azan Subuh. Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa waktu bersahur itu adalah bersamaan dengan bacaan 50 ayat suci Al-Quran.

Mengantuk dan letih tidak boleh dijadikan alasan untuk enggan bersahur kerana sahur dapat membantu menguatkan badan orang yang berpuasa untuk mengerjakan ibadat puasa pada sebelah siangnya, di samping sahur itu sendiri adalah satu amalan sunat yang berkat. Menurut Ibnu Hajar Al-Asqalani, yang dimaksud dengan berkat (barakah) itu ialah akan mendapat ganjaran dan pahala di mana Allah akan merahmati orang-orang yang makan sahur dan malaikat juga akan mendoakannya.

Pengambilan makanan sahur adalah titik yang membezakan antara puasa penganut agama lain dengan puasa kaum muslimin kerana penganut lain tidak bersahur sebelum berpuasa.

Waktu sahur adalah waktu yang paling mustajab untuk berdoa kepada Allah S.W.T.

Sahur itu boleh dilakukan dengan sedikit makan walaupun cuma seteguk air. Namun tidak digalakkan untuk mengambil terlalu sedikit atau terlalu banyak makanan pada waktu sahur. Memadai dalam anggaran yang secukupnya bagi membantu untuk mengerjakan puasa pada keesokan harinya kerana pengambilan makanan yang terlalu banyak atau terlalu sedikit pasti akan mengganggu kesihatan.

So kawan2, jangan x sahur yer..pujuk anak2 supaya bersahur ek, layan je karenah mereka asalkan mereka b'sahur n puasa...